Zioła w Medycynie chińskiej są przede wszystkim pochodzenia roślinnego i mineralnego, są one sklasyfikowane według smaku (słodkie, kwaśne, słone, ostre, gorzkie), według termiki (gorące, ciepłe, neutralne, chłodne i zimne) i według sposobu w jaki oddziałują na nasz organizm. W medycynie chińskiej specyficzne jest też to, że zioła są preparowane w różny sposób, np. prażone w miodzie, prażone w soku z imbiru, w occie, w winie, podpiekane lub karbonizowane. Każda z tych metod powoduje, że zmieniana jest natura zioła i dzięki temu można jeszcze bardziej precyzyjnie dobrać zioła do danego pacjenta.
Formuły ziołowe przepisywane są w formie wieloskładnikowej. Dzięki temu efekt ich działania jest mocniejszy i dlatego mogą leczyć skomplikowane przypadki. Zioła będące składnikami receptury wzajemnie się wzmacniają, równoważą i precyzyjnie na siebie wpływają. Wzajemna synergia ziół sprawia, że efekt działania receptury jest dużo bardziej korzystny niż działanie jej składników. Umiejętność stosowania wieloskładnikowych receptur pozwala nie tylko leczyć skomplikowane wzorce chorobowe, ale też pozwala zminimalizować niepożądane działania, które mogą być wynikiem stosowania pojedynczych ziół. Każda receptura ziołowa jest dobierana do konkretnego pacjenta i potem jest modyfikowana w zależności od zmian które zachodzą w jego organizmie. Dobór formy przygotowania recepty jest dobierany indywidualnie do możliwości finansowych i czasowych pacjenta. Zioła mogą być w postaci odwaru, w postaci skoncentrowanej, które zalewamy tylko wrzątkiem, albo w tabletkach lub kulkach.